Skal du udskifte din gamle brændeovn?

Foto: Sven Brandsma/Unsplash
En brændeovn er for mange synonym med hygge, og der er da også noget helt særligt ved at sætte sig til rette foran det lune skær til lyden af knitrende brænde. Har din bolig en brændeovn af ældre dato, kan du dog med fordel overveje en snarlig udskiftning.
De cirka 700.000 brændeovne og pejseindsatser, der findes i Danmark, taler deres eget tydelige sprog; danskerne er glade for brændeovnen og de hyggelige, lune stunder, den giver. Men ejer du en gammel brændeovn, bruger den ikke alene mere brænde end nyere ovne – den forurener også betydeligt mere. En gammel brændeovn udleder tre til fem gange så mange partikler som nyere brændeovne, der lever op til 2015-lovkravet, og her er det særligt ovnene fra før 1990, der er de værste partikelsyndere. Forureningen er dog også afhængig af, hvordan du tænder op og fyrer.
Kig efter svanen
Hvis du gerne vil begrænse den skadelige effekt af brænderøg, kan du vælge mellem en af de ca. 300 svanemærkede brændeovne, der findes på det danske marked i dag. En svanemærket brændeovn lever nemlig op til en række krav, der bliver strammet ca. hvert fjerde år.
Svanemærket dækker dog ikke kun selve brugen af brændeovnen, men også produktionen. Fx må producenter ikke bruge hverken miljøfarlige farver, lakker eller tætningsmasser til at producere ovnen. Det er med til at sikre, at svanemærkede brændeovne hører til blandt de mindst forurenende på markedet.
Der er penge at spare
Det er ikke kun på forureningsfronten, at der er plads til forbedringer. Du kan også lune dig ved, at der er penge at spare, hvis du skifter den gamle brændeovn ud med en ny. En ovnmodel produceret efter 2015 udnytter brændet langt bedre end en gammel ovn, og faktisk bruger en brændeovn produceret fra perioden 1995-2005 op til 20 procent mere brænde end en ny model.
Udnyt dit brænde bedst muligt
- Brug kun tørt træ
- Brug ikke overfladebehandlet træ
- Brug brændestykker, der er 5-6 cm i diameter
- Tænd op i toppen, så flammerne kan brænde oppefra og ned
- Skru først ned for luften, når flammerne er blevet lyse
- Læg 4 til 6 stykker brænde på ad gangen
- Beskyt ovnens bund ved at lade 3-4 cm aske ligge – det isolerer og beskytter
- Tjek, at røgen udenfor er klar
Kilder: braendefyringsportalen.dk, ecolabel.dk
Del


