Sådan gør du haven efterårsklar

Foto: Rodolfo Sanches Carvalho/Unsplash
Måske rimer efterårets koldere temperaturer med blæst og regn ikke umiddelbart på havearbejde. Og når kulden lige så stille sætter ind, og de varme solstråler bliver erstattet med gråvejr og slud, er det ikke nødvendigvis lugning af haven, der lokker. Men hvis du vil sikre dig, at dine planter overlever den kommende frost og derudover lette havearbejdet i foråret, så er der flere ting, du kan gå i gang med for at gøre haven efterårsklar.
Ordn græsplænen
Afhængig af temperaturen stopper græsset med at gro omkring oktober måned, eller når jordtemperaturen bliver lavere end 6-7 grader. Herefter behøver du derfor ikke at slå græsset. Når du klipper græsset for sidste gang, så bør det ikke være kortere end fire centimeter. På den måde undgår du, at græsplænen får gule pletter, og det bliver sværere for mos og ukrudt at indtage plænen.
Fej blade sammen
Det er som bekendt i efteråret, at bladene falder af træerne. Vil du gerne bibeholde en frisk græsplæne, er det en god ide at feje bladene sammen, så de ikke lægger sig som en dyne på plænen. Det skyldes, at bladene kan indeholde skimmelsvamp, som kan gå i græsplænen. Derudover vil bladene skygge for solen, hvilket giver bedre betingelser for, at der vokser mos i stedet for græs på din plæne.
Dæk bede til
Det er langt fra alle blomster og planter, der bryder sig om den frostkolde jord, der indtræffer i efterårsmånederne. Dæk derfor dine bede til med eksempelvis plast, halm eller gran. Overdækningen hjælper med at isolere og dermed hæve temperaturen, så dine planter overlever de kolde måneder.
Fjern ukrudt
Der er ikke mange planter, som blomstrer i efterårsmånederne. Til gengæld er der flere planter og blomster, der lægger frø til den kommende sæson. Dette gælder også for ukrudtet i din have, og derfor kan det være optimalt at luge så meget ukrudt som muligt i løbet af efteråret. Dette kan nemlig lette lugningsopgaven, når det bliver forår.
Plant blomsterløg
Skal din have blomstre i foråret, så skal du i gang med at plante blomsterløg allerede i efteråret. På den måde har blomsterløgene tid til at udvikle deres rodsystem, inden frosten sætter ind. Blomsterløg skal helst plantes fra september til november i en almindelig muldjord. Derudover foretrækker blomsterløg at blive placeret i let skygge med en smule adgang til solens stråler, hvilket gør, at blomsterne har en længere blomstringsperiode.
Rengør drivhuset
Har du et drivhus i din have, kan du sætte en dag af i oktober til at rengøre det. Sådan undgår du, at skimmel og bakterier spreder sig i efterårets og vinterens fugtige vejr. Du kan med fordel også give haveredskaberne en tur, hvor du fjerner jord og græs og giver eventuelle trædele en omgang olie.
Beskær frugttræer
De fleste træer bør beskæres senest i september måned. Men fordi saftstigningen i frugttræer er lavest i oktober, er netop den måned et godt tidspunkt at beskære sine frugttræer, så de holder sig sunde. Fjern i den forbindelse knækkede og ødelagte grene, der kan give svampesygdomme og sprede sig til resten af træet.
Del


