Sådan undgår du indbrud i din bolig

Foto: Paul Barlow/Pixabay
Det er ikke rart at komme retur til din bolig blot for at opdage, at der har været ubudne gæster. Ikke nok med at du måske har mistet en række værdifulde ting – at en fremmed har gennemrodet huset kan også skabe stor utryghed. Der er heldigvis en række tiltag, du kan gøre brug af for at sikre din bolig bedst muligt.
Gør dit hus stærkt
Det vigtigste for tyven er, at det er muligt at komme hurtigt ind og ud af huset så lydløst som muligt. Skal tyven bruge mere end tre minutter på at komme ind i din bolig, bliver han stresset. Derfor er den vigtigste indbrudssikring at gøre vinduer, døre og låse i dit hus stærke. Du gør derfor klogt i, at alle tre dele er i god stand, så de er svære at bryde op. Tyven vil hellere tage hele ruden ud ad dit vindue frem for at smadre den – det larmer nemlig ikke. Du kan forhindre det ved at fastgøre ruden med silikone langs de lodrette sider og det vandrette overstykke eller sætte særlige beslag i. Du kan forstærke din hoveddør ved at montere en dobbeltlås, ligesom glasdøre og vinduer også kan sikres med en indvendig lås. Så kan tyven ikke knuse ruden, stikke hånden indenfor og åbne vinduet eller døren.
Skal du udskifte vinduer i dit hjem, kan du gå efter vinduer, der er indbrudssikrede. Har dit hus gamle Ruko-låse, hvor nøglen har et rundt hoved, bør du skifte låse og nøgler. Disse låse kan åbnes med lethed af en indbrudstyv. Gå i stedet efter borebeskyttede låse med høj dirke- og kopieringssikkerhed. Et godt råd lyder desuden, at du bør udskifte låsene hvert 10. år, hvis du skal bevare en høj sikkerhed. Selv ved helt almindelig brug bliver låsene gennem årene slidte - og slidte låse kan være nemmere for tyven at bryde op.
Lys og (a)larm
Lys kan stresse og skræmme en tyv, der har intentioner om at bryde ind. Derfor kan det være fornuftigt at installere udendørsbelysning med sensor, der tænder, når nogen bevæger sig ind på husets grund – og så kan du også selv få glæde af lyset, når du opholder dig i huset. Larm kan ligeledes forstyrre tyven, og derfor kan du overveje at få installeret et alarmsystem. Det kan eksempelvis være en god idé, hvis der er langt til den nærmeste nabo. Tyverialarmer er i de senere år blevet en udbredt teknologi i danske hjem, og derfor findes der også mange forskellige valgmuligheder. Nogle alarmer tænder lys eller starter en sirene, hvis nogen forsøger at bryde ind. Andre kan tilknyttes et vagtselskab, som rykker ud, hvis alarmen aktiveres. Her koster servicen som regel et månedligt gebyr.
Luk af med din telefon
I dag vælger flere at installere en elektronisk lås. Også her findes der flere forskellige typer. Du kan for eksempel installere en kodelås, hvor du skal indtaste en kode, en lås, hvor du skal anvende nøglebrik, eller en løsning, hvor du kan åbne ved hjælp af din smartphone. Her er det en app, du downloader på din smartphone, som sørger for, at du kan komme ind. Du skal indtaste en kode via appen for at låse døren op – som tilfældet er med din netbank eller MobilePay. Hvis du skal have håndværkere, kan du sende dem en kode, som virker i et begrænset tidsrum. Så længe de elektroniske dørlåse opfylder de normale forsikringskrav til sikker aflåsning, er de godkendt til brug i private boliger. Og det er de fleste i dag.
Nabohjælp
Et godt naboskab kan også bidrage til færre indbrud. Engagér dig i dit nabolag, hils, når der kommer folk forbi, og hjælp med at se efter ubudne gæster, når dine naboer er på ferie. Det skræmmer også tyven væk.
Del


