Her er reglerne for julebelysning

Foto: Kelly Sikkema / Unsplash
Når december måned nærmer sig, begynder flere boligejere at finde julebelysningen frem, hvor farverige lyskæder og julemænd i LED præger gadebilledet. Men hvilke regler skal du overholde, hvis du selv skal i gang med at opsætte den farvestrålende belysning? Læs med her.
Det er blevet mere og mere populært at pynte sit hjem med glitrende belysning. Og med muligheden for at få LED-pærer i lyskæderne – der forbruger 80 procent mindre strøm end gamle lyskæder – er flere begyndt at bade boligen i julelys.
En gråzone
Et parcelhus fyldt med farverig belysning er for nogen et smukt syn – men for andre kan det være generende. Derfor bør du som boligejer sætte dig ind i, hvor meget du kan tillade dig at sætte op.
Der er som udgangspunkt ingen konkrete regler for, hvor meget julebelysning du må sætte op. Til gengæld er der en bestemmelse i Byggelovens paragraf 6d, som blandt andet omhandler lysinstallationer. Her står der:
”Skiltning, lysinstallationer o.lign. må ikke være til ulempe eller virke skæmmende i forhold til omgivelserne. Kommunalbestyrelsen kan ved forbud eller påbud sikre opfyldelsen af 1. pkt.”
Din julebelysning må altså ikke være til gene for omgivelserne. Denne beskrivelse er dog en gråzone, da det kan være forskelligt, hvorvidt noget opfattes som en ulempe eller skæmmende for andre.
Tal med din nabo
Overvejer du derfor at opsætte det helt store lysshow, er det bedste, du kan gøre at vende det med dine naboer. Det kan virke provokerende for nogle naboer, hvis de ikke bliver hørt inden – og så kan noget, du måske tidligere havde fået lov til, blive til et større problem.
Derudover kan du overveje, hvor naboens vinduer er placeret, så der fx ikke er direkte lys ind i naboens soveværelse.
Tager du hensyn til din nabo i første omgang, afværger du en eventuel konflikt, og du får en god oplevelse med din julebelysning.
Del


