Dit køleskab rummer mange små gemmesteder, som er lette at overse, når du gør rent, og det gør køleskabet til det ideelle bosted for bakterier. Får du ikke gjort køleskabet ordentligt rent med jævne mellemrum, risikerer du at blive syg. Derfor får du her en guide til, hvordan du holder køleskabet forsvarligt hygiejnisk.
Den rigtige temperatur
Køleskabets temperatur må aldrig overstige 5 grader. Er temperaturen højere end dette, kan bakterierne nemmere og hurtigere sprede sig.
Placér madvarerne rigtigt
Flere nyere køleskabe har ventileret køling, hvilket betyder, at den kolde luft i køleskabet fordeler sig rundt, så temperaturen er den samme på alle hylder. Har dit køleskab ikke denne funktion, bør du tænke over, hvor du placerer forskellige madvarer. Temperaturen vil ofte være højest øverst i køleskabet og dale mod de nederste hylder – men det afgøres af køleelementets placering. Hvis det er muligt, kan du med fordel sætte frugt, grønt, smør og ost, hvor der er mindst koldt, og holde kød, fisk og mælk, hvor der er koldest, så du hæmmer bakteriernes mulighed for at formere sig.
Undgå bakteriespredning
Særligt jord fra rodfrugter og grøntsager er en kilde til bakterier i køleskabet, og de overføres let til de andre madvarer. Du bør derfor altid rense jorden af, inden du lægger grøntsagerne på køl. Derudover bør grøntsagerne opbevares i en grøntsagsskuffe, så de aldrig kommer i nærkontakt med eksempelvis råt kød, der, ligesom fisk, altid bør pakkes i lukkede beholdere, inden det kommer i køleskabet. Her kan du blive en smule udfordret, hvis du har et køleskab, hvor dine grøntsager har det bedst på øverste hylde.
Gør grundigt rent
Du bør rengøre dit køleskab grundigt minimum hver anden måned. Det er især vigtigt, at du får rengjort afløbsrenden og afløbshullet, som findes bagerst i køleskabet. Her samles der både væske og madrester, som gør det til et attraktivt sted for bakterierne, der hurtigt vil sprede sig til den mad, du har stående bagerst i køleskabet.
Tydelige tegn på bakterier
Lugter køleskabet, eller er der slim, mug eller vand i køleskabet, er det tydelige tegn på, at du skal finde rengøringsmidlerne frem. Er der sorte eller grå pletter, er der tale om skimmelsvamp, som også kan gemme sig i sprækkerne, hvor du måske ikke umiddelbart ser det.
Sådan gør du køleskabet rent
› Start med at slukke køleskabet og tømme det helt for mad- og drikkevarer. Sørg for at have en køletaske til rådighed, hvori du kan lægge de madvarer, som ikke har godt af at stå ude ved stuetemperatur – for eksempel kød- og mælkeprodukter.
› Vask køleskabet af både indvendigt og udvendigt med varmt vand og opvaskemiddel, og skyl efter med koldt vand.
› Rens køleskabets afløbshul med en vatpind.
› Fjern madrester fra renden under køleelementet, så vandet kan løbe fra.
› Er der is på køleelementet, og er det ikke smeltet under rengøringen, bør du lade køleskabsdøren stå åben, til isen er helt væk. Køleskabet bruger nemlig mere strøm, hvis der sidder is på køleelementet.
› Når køleskabet er rent og tørt, kan du lukke køleskabsdøren og tænde for køleskabet igen.