Sådan vælger du den rigtige varmepumpe

Sponseret indhold
Der er mange gode grunde til at installere en varmepumpe. Men hvilken løsning er den rigtige for dig? Produktchef Brian Nielsen fra Bosch giver dig sine bedste råd.
Hvad er fordelene ved en varmepumpe?
Ofte kan du reducere dine varmeudgifter, fordi varmepumpen omdanner energien i luften eller jorden til varme i dine radiatorer. Når størstedelen af varmen kommer fra naturen, falder boligens energiforbrug drastisk – hvorfor boligens energimærke typisk hopper et til to trin op, når man installerer en varmepumpe.
Når du vælger en varmepumpe, tager du også ansvar for miljøet globalt og lokalt. Du støtter op om den grønne omstilling, og du reducerer udledningen af skadestoffer. Oliefyr, brændeovne og nogle fjernvarmeværker udleder partikler, som skader mennesker og natur. Men en varmepumpe har ingen skorsten og dermed ingen udledning. Derfor har regeringen besluttet, at el skal være vores fremtid og nedsætter af den grund elafgifterne for de boliger, som opvarmes med el. Og det giver en endnu større besparelse for varmepumpeejere.
Hvilke varmepumper kan man vælge imellem?
Grundlæggende er der tre typer: Luft-til-luft-varmepumper, luft-til-vand-varmepumper og jordvarme. Luft-til-luft-varmepumpen kan være et godt og billigt første trin til besparelser og grøn omstilling. Du kan få en god luft-til-luft-varmepumpe for 15-20.000 kr., der kan fungere som supplement til din nuværende varmekilde og dække en stor del af dit varmebehov.
Luft-til-vand-varmepumpen er den mest solgte varmepumpe til helårshuse. Den kobles på det eksisterende radiator- eller gulvvarmesystem og kan altså klare opvarmningen af hele huset.
Jordvarme er den bedste og mest energieffektive teknologi. Installationen kræver, at man enten fræser haven op eller borer dybe huller for at placere jordvarmeslangerne. Derfor er jordvarme især oplagt til nybyggere eller boligejere, som vil omlægge haven.
Hvad skal man gå efter, når man vælger model?
En varmepumpe er ikke bare en varmepumpe. Derfor er det vigtigt, at du bevæger dig på sikker grund. Mit første råd er at vælge en varmepumpe fra Energistyrelsens positivliste . Produkterne på listen er testet af en tredje part, så du kan være sikker på, at de er til at stole på. Leverandørerne er store, troværdige virksomheder, som vil være der for dig i hele varmepumpens levetid. Hos Bosch har vi en stor servicevirksomhed bag os. Vi tager ansvar for vores produkter, og vi yder service og support til både installatører og slutkunder.
Hvilke andre parametre skal man overveje?
Både luft-til-luft- og luft-til-vand-varmepumper har en udedel, som støjer. I Danmark har vi nogle af Europas skrappeste regler på området, og jeg vil som udgangspunkt anbefale, at man vælger en model med et lavt støjniveau – især hvis man bor i et tæt beboet område. Derudover skal man kigge på virkningsgraden, altså hvor effektiv varmepumpen er. Jo større dit hus og varmebehov er, jo vigtigere bliver virkningsgraden. På Energistyrelsens positivliste kan du nemt sortere produkterne efter parametre som støj og virkningsgrad.
Hvordan sikrer man sig, at varmepumpen bliver installeret korrekt?
Man kan købe det bedste produkt på markedet, men hvis det ikke installeres korrekt og efter forskrifterne, virker varmepumpen ikke optimalt. Vælg en erfaren installatør – gerne én, som er certificeret af sin leverandør. Vi har knap 200 Bosch Climate Partners, som er specialuddannede installatører. Når de installerer en varmepumpe, får kunden automatisk tre års ekstra garanti – altså fem års garanti i alt – fordi vi ved, at installationen er udført korrekt.
Du kan finde flere gode råd på bosch-climatepartner.dk , hvor du også kan bestille en gratis energivurdering og beregne din optimale varmeløsning.
Del


