Birgitte Ravn har de sidste fem år lavet sine egne likører med frugter og bær fra haven. Læs med her, hvor hun deler opskriften på sin søde og smagfulde kirsebærlikør.
Birgitte Ravn er 51 år og bor i Skanderborg sammen med sin mand og deres Dansk-Svenske Gårdhund Stitch i et stort hus med en tilsvarende stor have. De sidste fem år har Birgitte lavet likører med frugter og bær fra sin egen have, og hun har efterhånden godt styr på både smage og fremstillingsproces. I denne artikel får du opskriften på Birgittes søde og smagfulde kirsebærlikør, men kirsebærrene er langt fra det eneste i Birgittes store have, der kan fremstilles likør på.
Birgitte laver likør på æbler, stikkelsbær, blåbær, solbær, ribs, kirsebær, rabarber, hindbær og hyldeblomst – alle frugter og bær har hun i egen baghave: ”Jeg har alle frugterne i haven, og jeg kan godt lide at bruge dem til noget forskelligt, så det hele ikke er til kager, desserter eller salater. Og så smager sådan en hjemmelavet likør jo dejligt,” fortæller Birgitte.
Spørger man hende, hvilken likør hun selv holder mest af, er det ikke helt let at få et klart svar, for både hyldeblomst-, æble- og solbærlikør er blandt favoritterne, men kirsebærlikøren ryger nok alligevel ind på en førsteplads – altså hvis man nu absolut skal vælge. Alle likører har dog hver deres særlige smag, og Birgitte har flere gange arrangeret likørsmagninger for sine gæster, så de kan finde deres personlige favorit:
”Når jeg har gæster på besøg, kan jeg godt lide at give dem en rundvisning i haven og vise dem alle de forskellige frugter og bær. Når de så får serveret en likør, kan de så prøve at gætte, hvad den er lavet på. Det er et stort hit,” fortæller Birgitte.
Hvordan laves likør?
Likør kan laves henover både forår, sommer og efterår – alt efter hvilke ingredienser man vælger. De fleste skal stå 2-3 måneder, inden de er rigtig gode, men du kan jo smage lidt på dem løbende og vurdere. Kirsebærlikøren er i hvert fald klar til jul, hvor du kan nyde den sammen med risalamanden. De kan som regel holde sig 6-9 måneder, hvorefter den begynder at miste eller ændre smag. Stil gerne likøren mørkt og køligt, men aldrig i køleskab.
For at lave Birgittes kirsebærlikør, skal du bruge:
› 700 gram overskårne og skyllede kirsebær
› 700 gram rørsukker
› 1 flaske vodka (70 cl.)
› ½ vaniljestang. Flæk vaniljestangen og skrab vaniljen ud og bland med sukker. Men alt skal bruges.
Sådan gør du:
› Put kirsebærrene i et henkogningsglas
› Hæld sukker/vanilje over og til sidst vodkaen
› Sæt glasset et mørkt sted, og ryst jævnligt, til sukkeret er opløst
› Likøren skal trække i 2-3 måneder
› Filtrér gennem et klæde, og hæld på flasker
OBS.
Gem de overskydende bær, og spis dem eventuelt sammen med en klat vaniljeis – eller dyp dem i chokolade.