Sådan skaber du en vild naturhave, hvis du ikke har prøvet det før

De seneste år er der kommet en ny havetrend, hvor flere omlægger hele eller dele af deres have efter konceptet ”vild med vilje”. På den måde bliver der skabt bedre betingelser for plante- og dyrelivet, og der skabes en mere mangfoldig natur og større biodiversitet. Og det hele kan starte i din have.
Hvis du ønsker dig en naturhave med flere bier, insekter og vilde blomster, men måske har lidt svært ved at gribe opgaven an, kan du læse med her, og få inspiration til en vildere have.
Start med en græsplet
Har du været vant til ugentlige græsplæneklipninger i sommerhalvåret, kan det måske føles overvældende at omlægge hele haven til vild natur. Forsøg i stedet at finde en god græsplet, et bed eller et hjørne af din have, hvor du kan prøve det af. Når du har valgt et område, kan det være en god ide at grave 20-40 cm ned i jordlaget. På den måde flytter du dybereliggende mineraljord op til overfladen og skaber bedre levegrundlag for planter, som ikke trives i den muldjord, der normalvis ligger øverst i din have.
Acceptér, at haven er uordnet
Det første skridt i retningen mod en vildere og mere dyre- og insektvenlig have er, at du skal acceptere, at din have syner mere uordnet. Lange græsstrå og vildtvoksende urter er meget mere lækkert for dyrelivet end en kortklippet græsplæne. Det er netop i den vilde, rodede natur, at smådyr og insekter trives bedst.
Skab områder med både sol og skygge
Vil du have gode betingelser for mange forskellige dyr og planter, kan du kreere områder med henholdsvis meget sol og meget skygge. Nogle dyr trives bedst i den varme jord og i solens stråler, mens andre har det godt i skyggen med fugtig jord.
Adgang til vand
En af de bedste måder, du kan sikre dig et rigere dyreliv i din have, er ved at fokusere på adgangen til vand. Vand til trækker ikke blot flere insekter og tudser, men giver også fuglene lyst til at besøge din have og drikke af vandet.
Blomster og vilde urter
Elsker du også at se haven blomstre i alverdens smukke farver? Så er dette faktisk også godt for den vilde have. Mange forskelligartede blomster og urter er et perfekt spisekammer og levested for de vilde bier, sommerfugle og insekter. Du kan med fordel fokusere på danske planter, da dyrene har tilpasset sig dem gennem tusinder af år.
Døde planter skaber liv
Skal æbletræet klippes til? Så drop gerne den efterfølgende tur til genbrugspladsen med de afklippede grene. Det samme gælder for nedfaldne blade, kviste og andet planteaffald. Saml i stedet dit haveaffald i bunker, og skab på den måde mad- og levesteder for fugle og smådyr.
Del


