Kom i gang med kompost

Der er mange gode grunde til at begynde at kompostere. Du udnytter dit affald i stedet for at smide det ud, du får flottere planter og sundere jord i din have. Men hvad skal du vide, hvis du vil i gang med at lave din egen kompostbunke? Det fortæller vi dig her.
Hvad er kompost?
Når du komposterer, omdanner og nedbryder du organisk materiale som fx dit have- eller køkkenaffald til kompost. Gennem denne biologiske proces skaber du et restprodukt af dit affald, som er utrolig næringsrigt, og som du derfor kan genbruge som gødning i din havejord.
På den måde slipper du både for at smide køkkenaffald ud i skraldespanden, du har en plads til dit haveaffald, og du skaber sundere jord i din have. Når din kompostbunke er i gang, slipper du også for at købe gødning, da du nærer jorden med din egen kompost.
Opsæt din kompostbeholder
Du kan vælge mellem at have en lukket kompostbeholder eller en kompostbunke på jorden. Hvis du er bekymret for, hvordan komposten kommer til at se ud og lugte, vil en lukket kompostbeholder være en fordel. Du kan vælge at bygge en selv eller finde den i et byggemarked eller havecenter. Vælger du at bygge den selv, så husk at lave en aftagelig side, så du nemt kan tage komposten ud, når det er blevet til muld, som du kan bruge i din have.
Vær opmærksom på, at din kompostbunke ikke skal tørre ud. Placer derfor komposten på et skyggested i din have, eller sørg for at vande den regelmæssigt, hvis du stiller den i solen.
Dette affald skal du bruge i din kompost
Når du har fået placeret og opsat din kompostbunke, skal du i gang med at fylde den. Her kan du bruge dine madrester og dit haveaffald. For at skabe en god kompost er det vigtigt at få en balance mellem det brune og grønne affald. Det brune affald henviser til haveaffald såsom tørre blade, træstykker osv., mens det grønne affald fx er grøntsager og frugter.
Hvad skal i kompostbunken?
- Visne blomster og stængler samt afskårne blomster
- Hækafklip
- Rester fra grøntsager og frugt
- Nedfaldne blade og frugter
- Kasserede potteplanter
- Gødning fra kaniner, høns, heste m.m.
- Kviste og grene, der er klippet i mindre stykker
- Æggeskaller
- Appelsinskaller
Husk ilt og vand
For at dit affald kan blive til næringsrig kompost, har den brug for både ilt og fugt. Får den ingen ilt, vil affaldet begynde at rådne og lugte. Sørg derfor for, at der altid kan komme luft ind i din kompostbeholder. Derudover skal du huske at vande komposten, hvis affaldet ikke er fugtigt nok i sig selv. Det skyldes, at fugten hjælper til at nedbryde affaldet. Har du den rette balance i din kompost, vil den ikke lugte af andet end jord.
Brug kompostorme
Vil du have godt gang i din kompost, kan du tilføje kompostorme i din beholder. De spiser og omsætter organisk materiale, og de kan med fordel bruges til at sætte skub i din kompostering.
Den færdige kompostjord
Når affaldet i din kompost begynder at ligne jord, kan du bruge det i din have. Kompostjorden virker som gødning, der har gode jordforbedrende egenskaber på grund dets organiske materiale og mange mikroorganismer. Brug komposten i dine havebede, hvor du kan stryge det hen over jorden.
Undgå rotter i din kompostbunke
En bekymring, som flere haveejere har i forhold til at anskaffe sig en kompostbunke, er muligheden for, at der kommer rotter. Men med få forholdsregler kan du dog rottesikre din kompostbunke, så rotterne ikke finder vej til din have.
Som udgangspunkt skal du huske, at du kun må smide haveaffald samt ukogt madaffald i din kompostbunke. Du kan godt smide æggeskaller i din kompostbunke, men sørg for, at du inden har fjernet resterne af selve ægget fra æggeskallen. Derudover skal du undgå at tilføje kogt madaffald samt kødaffald i din kompostbunke, da dette er god mad for rotterne.
Dertil kan du selv sørge for at rottesikre din kompostbunke. Det kan du gøre ved at tilføje et metalnet eller -plade nederst i din kompostbunke, så rotterne ikke kan gnave sig i gennem. For at få den bedste sikring skal du lade metalnettet eller -pladen gå en smule op ad kanten på din beholder. Du kan også sikre dig mod rotter ved at fjerne planter omkring kompostbunken og hæve den 15-20 centimeter over jorden. På den måde har du en bedre forudsætning for at se, hvad der foregår i din kompostbunke.
Del


