Hvad skal du gøre, hvis du finder et pindsvin i nød?
Rachel Pedersen • 14. maj 2020

Siden den 1. juli 2019 har det krævet en officiel tilladelse fra Miljøstyrelsen, hvis du vil tage dig af et sygt pindsvin. Finder du et nødstedt pindsvin, må du altså ikke selv passe og pleje det. I stedet kan du eksempelvis kontakte Pindsvinevennerne i Danmark på deres vagttelefon 30 14 16 65.
Hos Pindsvinevennerne i Danmark er man glade for ændringen i Artsfredningsbekendtgørelsen, som betyder, at private ikke længere må tage sig af syge pindsvin: ”Det er selvfølgelig i den bedste mening, at hr. og fru Jensen samler et nødstedt pindsvin op og giver sig til at passe det, men vi har ofte set, at pindsvin bliver plejet på en højst uhensigtsmæssig måde, der ikke er i overensstemmelse med pleje af vildt samt Dyreværnsloven,” siger Lone Læbel Ehlers, der er kasserer hos Pindsvinevennerne i Danmark.
Pindsvin er skrøbelige dyr, og det kræver stor viden at passe og pleje dem optimalt – en viden, som Pindsvinevennerne i Danmarks mange frivillige netop har. Det er derfor vigtigt, at du overlader plejen til personer, der er trænede i at tage sig af syge og tilskadekomne pindsvin. Herved er du med til at øge chancen for, at pindsvinet overlever, og at det senere vil kunne sættes ud i naturen igen.
Hvornår må du samle et pindsvin op?
Pindsvin er natdyr, men de kan godt komme frem i korte perioder om dagen. Ser du et pindsvin, og er du i tvivl om, hvorvidt der er noget galt, skal du starte med at observere pindsvinet:
”Er der tale om et aktivt pindsvin, der er hurtig i sine bevægelser og enten løber væk eller ruller sig sammen, skal du blot lade det være. Det er nemlig ikke tilladt at fange raske pindsvin. Har pindsvinet tydelige sår, eller ligger det passivt hen på for eksempel en græsplæne, ofte på siden, er det et sikkert tegn på, at pindsvinet ikke har det godt,” forklarer Lone Læbel Ehlers.
Hvad gør du med det syge pindsvin?
Du skal selvfølgelig ikke lade det syge pindsvin ligge, da det meget hurtigt kan dehydrere eller blive angrebet af andre dyr. I stedet skal du finde en papkasse med høje sider, så pindsvinet ikke kan kravle op, og dække kassens bund med aviser.
Herefter løfter du forsigtigt pindsvinet op i kassen og sætter en skål med vand og eventuelt en skål med kattetørkost ned i bunden. Virker pindsvinet koldt, kan du lægge et håndklæde henover det, så det kan få varmen igen. Herefter skal du ringe til Pindsvinevennerne i Danmark på deres vagttelefon, hvor du fortæller, hvad du har observeret, og hvad du har gjort. Du vil herefter blive henvist til en plejer i dit nærområde.
”Alle vores plejere arbejder på frivillig basis, og de har ofte meget travlt på plejestationen. Derfor har de ikke altid tid til at køre ud efter det nødstedte pindsvin. Vi har af samme grund tilknyttet en række frivillige chauffører, men er de forhindrede i at hente pindsvinet, opfordres du til at bringe pindsvinet til den anviste plejer,” siger Lone Læbel Ehlers.
Hvorfor er det vigtigt at ringe efter hjælp?
Et pindsvin kan blive sygt af mange ting: lungebetændelse, forkølelse, diverse parasitter, dehydrering, sult, trafikskader, møder med hunde, haveredskaber med mere, og et nødstedt eller tilskadekommet pindsvin er i en meget udsat position:
”Hvis et nødstedt pindsvin ikke får hjælp, vil det med al sandsynlighed dø en pinefuld død. Det kan for eksempel blive angrebet af store fugle, der hakker det ihjel, eller spyfluen kan lægge sine æg i pindsvinets sår. Når æggene klækker, vil maddikerne æde pindsvinet levende, hvilket er meget smertefuldt,” afslutter Lone Læbel Ehlers.
FAKTA: Pindsvinevennerne i Danmark har…
› eksisteret siden 1993 og er Danmarks største pindsvineforening
› til formål at yde gratis hjælp til nødstedte og tilskadekomne pindsvin samt moderløse unger
› gennemsnitligt 2.300 pindsvin til behandling om året, og cirka 70 % af disse sættes ud i naturen igen
› 75 plejestationer fordelt over hele landet
› 75 frivillige chauffører, der henter nødstedte pindsvin og bringer dem til plejestationerne
› seks administrative frivillige
› en døgnbemandet vagttelefon (30 14 16 65), hvor 15 vagttelefonister sidder på skift og tager imod opkald
› 2.500 medlemmer
› bemyndigelse fra Miljøstyrelsen til at godkende egne plejestationer
› etableret en uddannelse til deres plejere
› faglige konsulenter tilknyttet, herunder en dyrlæge og en biolog
› et internationalt netværk med andre pindsvineplejestationer i blandt andet England og Norge
Ud over Pindsvinevennerne i Danmark kan du også kontakte 1812, der ligeledes har plejestationer rundt omkring i landet, eller Dansk Pindsvinepleje og Beskyttelse på tlf. 51 89 54 06, der har plejestation på Djurs og i Horsens-området.
Del

At holde facaden på din bygning i god stand er afgørende både for ejendommens udseende og for dens levetid. facaderenovering handler ikke kun om at forbedre det æstetiske udtryk, men også om at beskytte bygningen mod de mange udfordringer, som vejret og tiden medfører. uanset om du bor i et ældre hus, der har brug for en opfriskning, eller om du ejer en nyere bygning, kan en facaderenovering være en værdifuld investering.

Legetøj spiller en afgørende rolle i børns udvikling, især når det kommer til deres oplevelse i institutioner. Det er ikke kun underholdning; det er en nøglekomponent i den pædagogiske rejse. I denne artikel dykker vi ned i betydningen af legetøj i institutioner og udforsker de bedste praksisser ved valg og implementering af legetøj, der fremmer en berigende læringsoplevelse for børn.

Er du på udkig efter den perfekte måde at komme væk fra hverdagens stress og jag? Et modul sommerhus kunne være svaret på dine drømme om et roligt tilflugtssted midt i naturen. I denne artikel dykker vi ned i, hvad et modul sommerhus er, hvorfor det er en fantastisk investering, og hvordan du kan få dit eget. Lad os begynde med at forstå konceptet bag et modul sommerhus.