Årets gang i boligen

Som bolig- og haveejer kan der være meget at huske på. Og når vind, vejr og daglig brug slider på boligen, kan der hurtigt hobe sig en længere liste af gøremål op.
For at skabe overblik kan du med fordel inddele boligens og havens gøremål efter sæson. På den måde fordeler du opgaverne jævnt hen over året, ligesom du får ordnet de arbejdsopgaver, der af den ene eller anden grund skal fikses inden for en bestemt årstid. Fordelen ved at planlægge vedligeholdelsen af din bolig er desuden, at du kan bruge resten af tiden på at slappe af og nyde livet uden uforudsete boligbekymringer.
FORÅR
Vinteren kan være hård mod et hus, så i foråret er det især boligens fundament og facade, der skal tjekkes efter. Derudover begynder haven lige så stille at spire.
- Fundament og facade: Tjek dit fundament og murede facader for revner. Der kan nemt opstå sprækker og revner efter en hård vinter. I tilfælde af revner bør du få en fagmand til at kigge på det.
- Plant blomster ud, og få gang i køkkenhaven: I forårsmånederne begynder jordtemperaturen at komme op på et niveau, hvor det er optimalt at plante blomster ud og så grøntsager i køkkenhaven.
SOMMER
Udnyt sommerens solstråler til at vedligeholde boligen udendørs. Nu kan boligens træværk få en omgang maling og træbeskyttelse – og har du havemøbler i træ, kan du også give dem en klat maling.
- Træværk: Dit træværk skal males eller have træbeskyttelse ca. hvert tredje år afhængig af trætype og behandlingsform. Hvis der er revner, sprækker eller råd, skal træet udskiftes.
- Klip hæk, og beskær træer og buske: Klip din hæk 1-2 gange i sommermånederne – gerne omkring Sankt Hans. Har du træer eller buske, der skal beskæres, gøres det også i sommermånederne.
EFTERÅR
Når bladene skifter farve til gul og orangerød, er det tid til at få klargjort din bolig til vinteren.
- Utætheder og træk: Tjek, om dine vinduer og døre skal efterisoleres eller udskiftes, inden vinteren sætter ind. Tag eventuelt en byggesagkyndig med på råd.
- Rens tagrender: Tilstoppede tagrender og nedløbsrør kan resultere i alvorlige fugtskader. Sørg for, at disse er renset for efterårets løvfald og andet skidt.
- Tjek dit varmeanlæg: Så undgår du en overraskelse, når kulden indtræffer.
VINTER
Vintermånederne byder ofte på frost og kulde. Det giver en række forpligtelser, hvor du som boligejer skal være opmærksom.
- Ryd sneen: Som husejer har du ansvar for at rydde sne og salte fortovet uden for dit hjem, ligesom du også skal sørge for, at de såkaldte færdselsarealer ved din bolig er saltet og sneryddet, så postbud, skraldemand og andre gæster kan færdes uden at falde og slå sig.
- Tjek rørene: Frostgrader kan sprænge dine vand- og varmerør, og det kan have store konsekvenser. Du skal derfor sikre dig, at der er cirkulation i dine rør, og efterisolér gerne de rør, som har risiko for at fryse.
- Opvarm boligen: Selvom det kan være fristende at spare på varmeregningen og slukke for varmen i de rum, du ikke bruger så ofte, er det ikke altid smart i vintermånederne. Indetemperaturen bør være 16 grader eller derover, hvis du vil undgå fugt.
Del


