Skal vi kigge vinduer? - magasinetboligforbedring.dk

Skal vi kigge vinduer?

0

Skal vi kigge vinduer?

Når du vil skifte vinduer, skal du holde øje med energimærkningen. Du sparer både dig selv og miljøet for meget, forklarer Johny Jensen, direktør hos VinduesIndustrien.

Når du vælger nye vinduer, skal du først og fremmest vælge energirigtigt. Der er mange penge at spare, samtidig med at de gode løsninger også er bedst for miljøet. Der er heldigvis lavet en mærkningsordning, som gør det hele lettere for dig at overskue.

Op på mærkerne!

Energimærkningen i den velkendte skala fra A til G blev lavet tilbage i 2009 efter ønske fra den daværende regering. Mærkningen er lavet for at give den almindelige forbruger, som ikke har et forhåndskendskab til vinduernes komplekse energiforhold, en nem mulighed for at vælge et vindue, som er bedre end minimumskravet i lovgivningen. Indtil 2016 skulle man som minimum vælge et vindue med energimærkningen C. Men det nye bygningsreglement BR15 træder i kraft den 1. januar 2016, og herefter er lovkravet, til vinduer ved nybyggeri og vinduesudskiftninger, et B-mærket vindue. Der er vedtaget en overgangsperiode for implementering af de nye bestemmelser, som gælder indtil den 1. juli 2016.

Komfortable fordele

”Ud over at du sparer på varmen og dermed også på pengepungen, har nyere undersøgelser vist, at en vinduesudskiftning er det energibesparende tiltag, der suverænt giver de største komfortforbedringer i boligen,” fortæller Johny Jensen. Han forklarer endvidere, at komfortforbedringerne mærkes ved et bedre indeklima med mindre kondens, træk og kuldenedfald og færre støjgener. Installering af større og flere vinduer giver desuden bedre dagslysforhold.

Skalaen på energimærkningen fortæller dig, hvilke vinduer det bedst kan betale sig at investere i, og hvilke typer vinduer der er bedre end andre. Men den konkrete forskel, som bogstaverne indikerer, kan ikke umiddelbart læses af skalaen.

”Et A-mærket vinduessystem performer energimæssigt cirka 25 procent bedre end et B-mærket. Et B-mærket vinduessystem performer cirka 25 procent bedre end et C-mærket,” beretter Johny Jensen og gør det endnu mere håndgribeligt: ”Man sparer altså typisk 3-4.000 kroner årligt på varmeregningen med nye energirigtige vinduer og sparer miljøet for omtrent et tons CO2-udledning.”

Se, hvad du kan spare på www.energivinduer.dk

Mærkninger med mere

Energimærkningen er ikke den eneste mærkning, du skal holde øje med, når der skal købes nye vinduer. Som forbruger er det vigtigt at sætte sig ind i mærkningsordningerne og undersøge, hvad de dækker, og ikke mindst, hvad de ikke dækker. Det mest udbredte er CE-mærket, som er lovpligtigt for at opfylde bestemmelser for det indre marked i EU. Du kan læse mere om de forskellige mærkninger på www.dvv.dk/maerkningsordninger.

”I Danmark har vi endvidere det velkendte kvalitets- og garantimærke DVV (Dansk Vindues Verifikation). Vinduesindustrien anbefaler DVV-mærket, så man som forbruger er sikret et produkt med en flot finish og en lang levetid, og hvor branchen endvidere står inde for, at producentens garantiforpligtelser til den private forbruger bliver overholdt,” fortæller Johny Jensen og slutter af med et godt råd: ”Når du køber nye vinduer, skal valget ske med særlig omhu for bygningernes udtryk og æstetik. Et forkert valg af vinduer kan nærmest vælte hele bygningens arkitektur. Vi anbefaler altid, at man drøfter sit behov i en udskiftningssituation med en en arkitekt, tømrer eller en vinduesproducent.”

Johnny Jensen, direktør vinduesindustrien
Johny Jensen, direktør VinduesIndustrien

Links
www.dvv.dk/maerkningsordninger
www.vinduesindustrien.dk

Del.

Om forfatteren

Efterlad en kommentar