En god have er en have, man har glæde af - magasinetboligforbedring.dk

En god have er en have, man har glæde af

0

”En god have er en have, man har glæde af”

I Søren Ryge Petersens haveunivers er glæden endeløs, og mulighederne ligeså. Det vigtigste er at vælge de træer, blomster og planter, som du har lyst til – og nyde dem.

I over tre årtier har han lavet tv om den og skrevet om den i Politiken. Haven derude på Djursland. Hver gang et velmenende forlag har spurgt, om han ville skrive en havebog, har han sagt nej tak. Han havde skrevet det hele og kunne ikke finde på mere. Indtil han fik idéen til bogen Haveglæde, blandt andet inspireret af de mange billeder, hans kone Cathrine har taget i parrets have. ”Med den vinkel blev det meget nemmere. Det er 50 små historier om blomster, planter, ting og oplevelser, som gør os og børnene glade. Det er ikke fornuft, ikke æstetik, det er glæde,” fortæller Søren Ryge Petersen.

Gentagelsens glæde

Han er med egne ord en garvet rotte, der ikke kan leve uden sin have. Glæden ved den er elementær og næsten banal, siger han: ”Man har årets gang tæt på. Jeg kan tydeligt huske, da jeg havde lavet tv i ti år, der gad jeg ikke mere – jeg havde ikke mere nyt at sige. Indtil nogen spurgte mig, om jeg da ikke var glad for, at det er det samme år efter år? Og det er jeg. Hvert år glæder jeg mig med seerne over de første nye kartofler, den første rose, den første valmue. Jeg er lige glad for dem hver gang.”

Blomsterne og bænkene

En god have behøver hverken være stor eller pæn, hvis du spørger Søren Ryge Petersen. ”En god have er en have, man har glæde af. Man skal plante de blomster, man godt kan lide. Fordi de er gode at plukke, fordi de er nemme at passe, fordi din bedstemor havde dem, eller hvad det nu måtte være.”

Ud af alle de mange tusinde blomster, man kunne plante, har han selv og Cathrine valgt 10-20 stykker. Høstanemonerne, der er blevet det nemmeste og mest stabile blomsterbed i hans lange haveliv, og georginerne, der opfylder hans behov for at fråse, er bare et par af dem. Han indrømmer, at det har lidt med alderen at gøre, men siddepladser er også et vigtigt element i den 5000 kvadratmeter store have: ”Jeg går tur i haven adskillige gange om dagen. Går lidt rundt og kigger, finder et sted med læ og tænder piben. 10-15 steder i haven har jeg en bænk, sten eller lignende, hvor jeg kan sidde og lave ingenting og betragte haven.”

Haveglæde
Søren Ryge Petersen
Foto: Cathrine Becher
Lindhardt og Ringhof, 2014

En buket af Søren Ryges blomster:

  • Forglemmigej
  • Akeleje
  • Digitalis
  • Violfrøstjerne
  • Martagonliljer
  • Tropaeolum
  • Zinnia
  • Høstanemoner
  • Georginer
  • Agapanthus

Snorlige rækker

”Det er derfor mit velmenende råd til alle haveejere, der har 100 kvadratmeter overskudsjord i fuld sol: Så lange, snorlige rækker af sommerblomster med 30 cm mellem rækkerne. Salat, gulerødder og persille kan også bruges. Det bliver det nemmeste og billigste og flotteste blomsterbed i mands og kvindes minde.”  (Citat fra Haveglæde)

Runde bede

”Der er bede i 95 % af danske haver, i alle mulige størrelser og former. Vores er cirkelrunde, to-tre meter i diameter (…) De er plantet til med planter, der passer sig selv, altså stauder, og de må gerne være stabile, altså holde i mange år. Der skal være et minimum af vedligeholdelse, for det har vi nok af andre steder i haven.” (Citat fra Haveglæde)

Del.

Om forfatteren

Efterlad en kommentar