Farvevalg er ikke sort-hvidt - magasinetboligforbedring.dk

Farvevalg er ikke sort-hvidt

0

Farvevalg er ikke sort-hvidt

Farver påvirker os mere, end vi tror. Magasinet Boligforbedring har taget en snak med Danmarks førende farveforsker, Lene Bjerregaard, om farvernes plads i indretningen.

Farver gør noget ved vores humør og handlinger. Derfor er der også god grund til at tænke dig ekstra om, når du skal svinge malerpenslen. Den (korte) videnskabelige forklaring er, at farver består af tilbagekastet lys, som rent teknisk er elektromagnetiske energibølger, der rammer øjet og sendes videre til synscentret og kirtler i hjernen.

Lene Bjerregaard har beskæftiget sig med farvernes forunderlige verden i mere end 25 år, og med en baggrund som arkitekt og psykoterapeut har hun en værdifuld viden om farvers stimuli i hjemmet. ”Farver kan fortælle rigtig mange historier og støtte op om den funktion, et rum har. Farver kan både skabe en stemning af fred og ro, dynamik og aktivitet, hygge og hulestemning og så videre,” fortæller hun.

Bekend kulør

Selvom den kulørte farveforsker lægger vægt på, at farver skal matche personligheden, er der alligevel helt bestemte måder, hvorpå farver påvirker os via nervesystemet. Farver kan fx enten virke opkvikkende eller beroligende.

Farv rummets funktion

ENTRÉEN: Det er rummet, hvor man byder velkommen, det er ansigtet til resten af boligen, ofte et mindre rum, hvor man opholder sig kortvarigt. Brug lysere farver. De er både indbydende og gør rummet større. Miks gerne med en stærk farve (på en væg, stribe eller felter), da det fungerer godt i rum, hvor man ikke opholder sig længe ad gangen. Orange er en glad og udadvendt farve og kan virke som en god pendant til en lysere grundfarve. Tapet med lodrette striber kan desuden skabe højde til rummet.

KØKKENET: Det er i de senere år blevet flere familiers samlingssted. Man samles over den fælles madlavning og -spisning – og bruger gerne mere kvalitetstid her. Det er både værksted og værested. Rummet kræver god belysning. Derfor kan sorte og mørke farver sluge for meget af arbejdslyset. Mange køkkener har trælåger og -skabe eller/og metalflader fra diverse hvidevarer. Vælg en mere eller mindre neutral vægfarve, der harmonerer hermed.

STUEN: Flere stuer har i dag opholdsstue, spisestue og nogle gange køkken i ét. Det er ofte et rum til afslapning og samvær, hvor man ser fjernsyn, spiller spil eller læser en bog. Det er også rummet, hvor man har gæster. Farver til afslapning er bl.a. lyse nuancer af grøn og blå samt beige eller lys rosa. Husk at vælge lysere farver for at undgå overstimulans. Du kan også beklæde en væg med tapet for at skabe kontrast og liv. Blomstertapet skaber hjertevarme, linjer og tern skaber stringens.

SOVEVÆRELSET: Her genoplader man til morgendagens stress og jag. Det er det private rum til romantik og elskov. Farvevalget afhænger af jeres behov i rummet. Har I generelt svært ved at stå op om morgenen, kan gullige farver virke opløftende. Har du derimod svært ved at falde i søvn, virker blå og blågrønne toner beroligende.

BØRNEVÆRELSET: Det er både et legerum og soverum. Der er ofte meget aktivitet, mange følelser og ofte rod! (afhængig af barnets alder). Farvevalget afhænger meget af barnets alder. Helt små børn (2-3 år) bliver stressede af stærke fuldtonede farver. Brug derfor svage kulører. Til større børn kan lyse pastelfarver være ideelt. Nedlæg protest, hvis teenageren ønsker at male hele rummet sort. Det kan fremme depression.

BADEVÆRELSET: Det er vel-værelset, hvor man har nogle minutter for sig selv. Her plejer man sig selv, ser sig i spejlet, lægger makeup, tager bad osv. Vælg ikke for mørke farver, da du skal kunne se dig ordentligt i spejlet uden genskin fra stærke vægfarver. Turkis (på en enkelt overflade) er både forfriskende og giver klarhed i sindet, og farven giver associationer til vand og wellness.

KONTORET: Her skal man være koncentreret og arbejdsom. Man koncentrerer sig og bruger tid foran skærmen, papirerne eller andre sysler. Vær opmærksom på hvilket verdenshjørne, kontoret vender mod. Hvis det er mod nord, er lyset mere koldt end mod syd/vest, hvor det er mere blødt og varmt. Gul er kendt for at fremme analyseevner og effektivitet, og blå fremmer eftertænksomhed og indre ro.

Om eksperten
Lene Bjerregaard er uddannet arkitekt, psykoterapeut og farveforsker. I 1989 startede hun sit eget firma, LB-Colour Consult, hvor hun rådgiver boligejere, institutioner og virksomheder om farver i indretningen. Hendes yndlingsfarver er turkis, hvid og guld. Læs mere på www.lb-colourconsult.dk

Del.

Om forfatteren

Comments are closed.